27.3.08

Att byta till täcksöm

Jag har en kombinerad overlock/coverlock-maskin från Pfaff och köpte den dels för att den lämpligt dök upp på Blocket dels för att jag faktiskt ville ha en kombinationsmaskin. Då kände jag knappt till att det fanns separata covermaskiner och faktum är att jag inte ens testat att sy på en overlock när jag slog till. Min maskin är en Pfaff Coverstyle och jag tror den har modellnummer 4850 också.

Efter att ha läst hur bökigt det verkar vara att byta till täcksöm på Husqvarna 936 tänkte jag att jag måste visa hur man gör på min. Sen får ni själva avgöra om det verkar mycket krångel eller ej. Jag vet att maskinen inte är särskilt ren och dammfri men det får ni stå ut med ;)

Börjar från början. Här är där jag ställer in trådspänning. Jag borde ändra alla dessa till 0 nu innan jag trär om men jag glömde....


Jag kommer byta nålplatser och pressarfot men så här ser det ut till 4-trådig kastsöm.

Och innan jag börjar ser maskinen och trädningen inuti ut såhär:

Nu börjar vi.
Dessa trådar skall inte användas så jag klipper och låter hänga (nästan iaf...jag måste byta plats på den ena rullen för jag har inte 5 orange rullar.....)


Den lilla spaken längst ner skall skjutas till vänster.

Det gör man när övre trådgriparen är som lägst och det låser denna i den positionen. (Den som det står OIL på.)

Nålbyte.

Täcksömsgriparen är lätt-trädd tycker jag. I bakre skåran och sen genom hålet.

Dags att fälla övre kniven. Man drar i en liten spak och vrider ner kniven helt enkelt.

Sen är det samma sak med stygntungan. (Svårt att fota så ni får flera bilder när den är på väg ner så syns det kanske.) Också bara att dra ut en liten spak och svänga ner.

Här är stygntungan helt nere:

Trådspänningen justerades genom att vrida på vreden ni såg tidigare. Och så resultaten, dels i en bit välkänd interlock dels i en bit vävt bomullstyg.


LÄGGER TILL: jag glömde visst skriva att det skall finnas ett plattare bord att sätta till höger om pressarfoten men när jag köpte maskinen beggad så fick jag inte det med. Jag har inte orkat fixa det eftersom det går att sy utan det men kommer ev. att önska ett i födelsedagspresent eller nåt.

2 kommentarer:

Y sa...

Schysst bildvisning!
Det som skiljer mot min huskylock är att jag byter stygnplåt också och att det kanske är lättare att justera stygntungan på min maskin. En liten tydligt markerad grej att dra i. Kåpan som skyddar kniven mot små fingrar drar man också av, men det är ju inte helt nödvändigt att ha på om man inte har små barn i knät.

Lovisa sa...

Hej! Väldigt bra att någon skrivit lite mer om den här maskinen då jag funderar själv på vilken masiken jag ska köpa då. Nu undrar jag om DU tycker det är omständigt med att ha en "kombimaskin" eller om du nu i efterhand skulle ha valt två separata?

MVH Lovisa