14.12.08

Första applikationen!!


Tack för inspirationen på Syfestivalen Thea! Äntligen fick jag tummen ur för att faktiskt göra en applikation. Det såg ju så enkelt ut där i montern så jag tänkte att det måste ju bara funka även för mig. Det gjorde det. Ganska väl iallafall.

Det började med att jag försökte googla fram en bild på ett svärd. Ha. Fula, konstiga tingestar dök upp bara. Så, jag tog istället och bad sonen rita ett och vips så hade jag ett perfekt!


Sen följde jag i princip Theas applikationsguide och försökte få till den där fusksatängen som Gobligobli beskrivit. Jovisst. Min maskin tycker att 0 i trådspänning är helt normalt och syr med andra ord en normal söm med den spänningen. Tackar. Jaja, det blev okej iallafall.

En liten bild som lite bättre visar de starka färgerna jag valde kommer här. Tänkte att jag faktiskt måste använda tyger jag har hemma och så ville jag ha turkos så det blev en turkos och grön. Eller, det blev 2 faktiskt.


Den här mamman hatar nämligen påtvingade köp i leksaksaffärer. Nån mer? Jo, tänkte nog det. Så slog det mig (tackar åter igen Thea för inspirationen) att jag bloggledes lärt mig att man kan sy kläder och ge bort när det är kalasdax. På samma ställe hade jag lärt mig att det egna barnet kanske också vill ha......Så, två tröjor med svärd blev det. Sonen gick på kalaset med sin i handen (han inte få den färdig så att han hann sätta på sig den ens) och paketet till bästa kompisen slogs in i ungefär samma sekund som den lämnade vårt hus.


Mönster: Ottobre strl. 122 av en variant som jag inte minns nu numret....grrr....Reko raglan tror jag den hette
Tyg: Ärmar - grön interlock från Jofotex, tröjan - turkos interlock från Mjukatyger.se, halsringning - turkos/blårandig jersey från Mjukatyger.se
Maskiner: Pfaff Coverstyle till hopsömnad, Janome Cp1000 till fållar på ärm och nederkant, Brother Innovis Cs8060 till applikationen
+ : äntligen har jag sytt en applikation och jag är i princip nöjd. Sonen, kompisen och hans mamma var alla jättenöjda. Härligt! Och dagen efter i skolan hade de såklart tröjorna så jag fick höra frökens beröm också.
- : alltså......hur envis får man vara. När jag sydde stickningarna på ärmarna och fållarna på desamma gick nog tråden av 20-talet gånger och jag fick börja om. Bara för att jag bestämt att jag skulle ha den färgen på tråd. Självklart var det trådens kvalla som maskinen protesterade mot och när jag bytte tråd för nederkantens fåll gick det hur bra som helst. Men gissa hur lång tid extra det tog.....
Sen tror jag att jag råkade använda vanlig nål när jag sydde fast applikationen. Sonens tröja har redan ett hål i applikationskanten och jag bara hoppas att den bortgivna tröjan håller.
Bonus, eller..... : om en vecka är det nästa kalas....Den tredje av de tre bästa vännerna som i detta fall är en tjej. Funderar på om det blir en tröja till. Fast det blir andra färger i så fall för jag fick knappt ut så det räckte av det turkosa. Och så syr jag nog fast applikationen med en vidare sick-sack (som hjärtat på MeandIs turkosa hjärttunika)f ör att inte riskera hål i samma grad.

2 kommentarer:

LumLum sa...

Jag hade också applikationspremiär idag. Eller, inte premiär egentligen, men premiär för applikation i trikå, har sytt en del i stumma tyger innan. Har inte hunnit blogga om det än, men ska försöka hinna det idag.

Thea sa...

Skitsnyggt!

Visst är det bra med klädpresenter? Ungarna drunknar ju i leksaker för runt hundralappen. Roligare att ge dem ett personligt plagg istället Det börjar brännas för ett gäng födelsedagskalas här hemma också...