16.7.08

Vi skulle på födelsedagskalas och bröllop

(Än så länge får ni låtsas att det här är en bild på en kjol med hjärtan. Tygvalet inspirerat av Rino.)

Självklart måste man ha något på sig om man skall bort. Och om man gör som jag och går och förälskar sig i en sidenkjol som kostar 600 kronor på rea men är för snål för att handla så får man allt fixa själv. (Dessutom skulle ju ettåringen med på kalasen och ettåring och sidenkjol är inte två ord jag gärna använder i samma mening......)

Jag spanade ju länge och väl efter ett mönster på kjolen jag ville ha men hittade inte riktigt något så till slut bestämde jag mig för att skippa köpemönster.

För att göra ett eget mönster började jag med att mäta. Kjolen skulle liksom vara lite klockformad och sitta högt i midjan så det blev att mäta omkretsen på några strategiskt valda punkter (midja, fetaste magen, höfter, lår och så knän med gångvidd). 6 våder ville jag ha så jag dividerade alla måtten med 6 och sen ritade jag upp på min byggplast. Sambon fick sedan vara behjälplig när jag nålat ihop alla plastdelar och klätt mig i dem. Han fick ta in och flytta nålarna där det gick.

Mycket fundersam var jag hur jag skulle fixa det där med dragkedja i sidan. Var rädd för att den skulle skava så den första kjolen satte jag foder i upptill. Det blev dock bara onödigt bökigt och till kjol nummer två skippade jag det. Första kjolen syddes alla våder ihop först och jag lämnade bara ett sprund för dragkedjan. Andra kjolen gjorde jag istället så att jag sydde ihop våderna till ett stycke men lämnade hela sömmen där dragkedjan skulle i öppen. Sen satte jag i dragkedjan och sydde efteråt den sidsömmen. Det var enklare och blev faktiskt även bättre.

Alla delarna är overlockade ihop och nederkanten är rullfållad på båda kjolarna. På den andra kjolen skippade jag ju foder så jag fick hitta på något annat sätt att få en bra överkant. Det blev rullfåll där med och det funkade fint.

Andra kjolen tog nog (bortsett från tillklippning) totalt 45 minuter att sy!

Mönster: helt eget
Tyg: första kjolen - IKEAs Fialena, andra kjolen - nåt extremt 'plastmetalliskt' ganska billigt tyg från Tygverket på St Paulsgatan.
Maskiner: overlock och vanlig maskin till dragkedjan
Övrigt: snabbaste kjolenOch när jag ändå var igång (allt syddes kvällen innan vi skulle åka) så fixade jag en topp också. Denna var också planerad sen ett tag tillbaka men jag är nog bäst på att ta itu med saker när det är panikbråttom. Visste hur jag ville ha den men hade inget mönster så jag måttade lite efterhand och klippte bara. Eftersom dottern fortfarande ammas så gjorde jag det som en amningstopp. Inga kanter är fållade utan bara råklippta men jag tror inte det syntes.....
På det stora hela blev jag väldigt nöjd. Snabbt gick det iaf.

Mönster: näe....bara klippte raka bitar.....
Tyg: från Tygverket på St Paulsgatan
Maskiner: overlock bara
Övrigt: snabbaste toppen
Dagens miss: syns på bilden......axelbanden hamnade lite tokigt så jag hade en kofta på mig hela tidenSom om inte detta var nog insåg jag några timmar innan vi skulle åka att jag nog kunde behöva en liten väska också. Enklast möjlig blev denna 'påsväska' med dragkedja. Den är stor nog att rymma plånbok, nycklar och mobil (ung. A6-storlek faktiskt).
Mönster: nä här behövdes bara lite sneda stuvar
Tyg: samma som till kjolen, från Tygverket på St Paulsgatan
Maskiner: overlock och så vanlig till dragkedjan
Övrigt: tur att jag hade en lämplig dragkedja
Dagens miss: jag hade inte riktigt fått fast axelremmen i sömmen så den har nästan lossnat nu efter jag använt väskan i en timme eller så, fast å andra sidan hade jag ju inga långvariga planer för den och det är ju lätt att sy fast den nu också

4 kommentarer:

Anne sa...

Vad fin kjolen blev. :-) Nasta gang du syr kjol med dragkedja, prova att sy i dragkedjan forst. Samma galler byxor, jackor och andra plagg, som det ar genomforbart pa. Det brukar vara lattare att sy i den innan man sytt i alla delarna pa plagget.

GOBLIgobli sa...

Måste säga att du lyckats väldigt bra med att få till en så elegant outfit på så kort tid! Supersnyggt!! Den kantiga halsöppningen passade superbt.

Kånkarong sa...

Jag har utmanat dig :) (Hoppas du inte fått en redan)
http://kankarong.blogspot.com/

Linjam sa...

Oj, vad duktigt gjort! Blev jättefint på dig.